Waar je rekening mee moet houden tijdens het vergelijken van de beste zonnepanelen
De top 10 ranking van de beste zonnepanelen is samengesteld op basis van een grondige analyse van verschillende factoren, waaronder kwaliteit van de zonnepanelen, betrouwbaarheid en bestaanszekerheid van het bedrijf erachter, duurzaamheid en claimbaarheid van de garantie.
Hieronder wordt uitgelegd hoe elk van deze criteria heeft bijgedragen aan de rangschikking:
1. Kwaliteit van de zonnepanelen
De kwaliteit van de zonnepanelen zelf is een cruciale factor. Hierbij wordt gekeken naar bestaande testen, de efficiëntie, duurzaamheid en prestaties van de zonnepanelen. Hoewel zonnepanelen er aan de buitenkant vaak hetzelfde uitzien, is de kwaliteit voornamelijk afhankelijk van de materialen die in het paneel worden gebruikt en de constructie van het paneel zelf. Hier zijn enkele belangrijke interne kenmerken die de kwaliteit van een zonnepaneel bepalen:
- Kwaliteit van de Zonnecellen (A-kwaliteit cellen): De efficiëntie en betrouwbaarheid van een zonnepaneel worden grotendeels bepaald door de kwaliteit van de zonnecellen die erin worden gebruikt. Hoogwaardige zonnecellen, vaak aangeduid als A-kwaliteit cellen, hebben een hoger rendement en zijn beter bestand tegen degradatie door blootstelling aan zonlicht en weersinvloeden.
- Kwaliteit van de beschermfolie (Encapsulanten): Encapsulanten, zoals EVA of POE (ethyleen-vinylacetaat), worden gebruikt om de zonnecellen te beschermen tegen vocht, schokken en temperatuurwisselingen. Hoogwaardige encapsulanten zoals POE zorgen voor een betere afdichting en bescherming van de cellen gedurende de levensduur van het paneel.
- Dikte van het Frame en Glas: Het frame en het glas van een zonnepaneel moeten stevig en duurzaam zijn om de panelen te beschermen tegen mechanische belastingen, zoals wind, hagel en sneeuw. Een dikker frame en glas kunnen bijdragen aan de structurele integriteit en langdurige prestaties van het paneel.
- Kwaliteit van de Junctiebox: De junctiebox is het elektrische aansluitpunt aan de achterkant van het zonnepaneel waar de bedrading is aangesloten. Een goed ontworpen en kwalitatief hoogstaande junctiebox zorgt voor een veilige en betrouwbare elektrische verbinding, wat essentieel is voor de efficiëntie en veiligheid van het zonnepaneel.
- Kwaliteit van de backsheet: Kwaliteit van de backsheet: fabrikanten gebruiken verschillende soorten backsheets (de achterkant van het zonnepaneel). Er zijn twee soorten backsheets; glas of folie. Glas is een duurder product maar beschermt de zonnecellen beter tegen weersinvloeden van buitenaf. Folie is goedkoper maar is gevoeliger voor weersinvloeden van buiten af waardoor vroeftijdige delaminatie kan ontstaan. Er zijn ook grote verschillen tussen de kwaliteit van het glas en van folie. Zo beschermt dikker glas (minimaal 2mm) veel beter tegen hagel en sneeuwlast.
Kortom, hoewel zonnepanelen er aan de buitenkant vaak hetzelfde uitzien, is het cruciaal om aandacht te besteden aan de interne componenten en constructie van het paneel om de algehele kwaliteit en prestaties te beoordelen. Dit is voor consumenten bijna niet na te gaan. Dus hebben wij dat voor u uitgezocht. Investering in hoogwaardige materialen en fabricageprocessen kan resulteren in zonnepanelen met een langere levensduur, betere prestaties en hogere betrouwbaarheid.
2. Brandveiligheid
Het verschil in brandveiligheid van zonnepanelen kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de panelen, de installatie en het gebruik van de juiste materialen. Daarnaast kunnen verschillende typen zonnepanelen ook verschillende veiligheidskenmerken hebben.
Alle zonnepanelen die op de markt worden verkocht, zijn getest op brandveiligheid. De mate waarin zonnepanelen brandwerend zijn, is alleen wel erg verschillend. Volgens de testnorm voor brandveiligheid, de IEC 61730-2 norm (UL 790), worden er drie niveaus van mate van brandwerendheid onderscheden, brandklasse A, B en C.
Hierbij zijn zonnepanelen gecertificeerd volgens brandklasse A het meest brandwerend en zonnepanelen volgens brandklasse C het minst brandwerend. Met de klasseringstests kan worden nagegaan hoe veilig het paneel is wanneer het bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan brandend vuurwerk of een vonkende connector.
Vraag altijd het originele certificaat op. Veel fabrikanten geven aan dat ze brandklasse A gecertificeerd zijn, maar in de praktijk kan hiervoor geen officieel certificaat worden overhandigd. Bestezonnepanelen is bezig om dit in kaart te brengen en fabrikanten te controleren op deze certificering.
3. Hagelbestendigheid
Er zijn verschillen in hagelbestendigheid tussen verschillende soorten zonnepanelen. Dit verschil wordt voornamelijk beïnvloed door factoren zoals het materiaal van het zonnepaneel, de dikte van het glas. Zonnepanelen met dikker glas zijn over het algemeen beter bestand tegen hagelstenen van verschillende grootte en intensiteit. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van zonnepanelen rekening te houden met de klimatologische omstandigheden. Helaas neemt de intensiteit van de hagelstormen toe vanwege klimaatverandering.
Terwijl een standaard hageltest alleen hagelstenen met een diameter van 25 mm en een snelheid van 85 km/u simuleert, testen de betere fabrikanten grote hagelstenen. Hagelstenen met een diameter van 45 mm botsen tegen het zonnepaneel met 110 km/u.
Glas glas zonnepanelen zijn in de basis beter bestand tegen hagel. De extra glaslaag aan de achterkant fungeert als een schild dat de interne componenten van het paneel beschermt tegen impactschade veroorzaakt door hagelstenen.
Dit geld alleen voor de dubbel glas zonnepanelen met minimaal 2mm glas. Zonnepanelen met dunner glas (dunner glas wordt gebruikt vanwege kostenbesparing en om panelen lichter te maken) zijn dit niet.
4. Betrouwbaarheid en bestaanszekerheid van het bedrijf
Het is belangrijk dat het bedrijf achter de zonnepanelen betrouwbaar is en een goede staat van dienst heeft. Bedrijven met een lange geschiedenis in de zonne-energie-industrie en een bewezen staat van dienst worden als betrouwbaarder beschouwd.
5. Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij de keuze van zonnepanelen. Hierbij wordt gekeken naar de milieuvriendelijkheid van de productieprocessen, het gebruik van recyclebare materialen en de ecologische impact van de panelen gedurende hun levensduur.
6. Claimbaarheid van de garantie
De garantievoorwaarden van de zonnepanelen zijn ook belangrijk. Hierbij wordt gekeken naar de omvang van de garantie, de dekking van mogelijke defecten en de reputatie van het bedrijf als het gaat om het nakomen van garantieverplichtingen. Lees meer in ons blog 'kwaliteit of marketing'.