De Waarde van Garanties bij de Aanschaf van Zonnepanelen en opslagsystemen
29 mei 2024Waarom Europese thuisbatterij leveranciers een veilige keuze zijn
3 juni 2024Bij de keuze voor een batterij voor je zonne-energiesysteem word je vaak geconfronteerd met een wirwar aan adviezen en aanbiedingen. Veel verkopers beloven gouden bergen en laten je geloven dat je batterij grote winsten kan genereren. Echter, de realiteit is vaak complexer. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en een weloverwogen keuze te maken. In deze blog bespreken we de valkuilen en de meest verstandige manier om je batterij in te zetten.
Het Verhaal van Hoge Rendementen
Verkopers promoten vaak batterijen met het vooruitzicht op hoge rendementen door te handelen in stroom. Dit klinkt aantrekkelijk, maar de werkelijke rendementen zijn niet gegarandeerd. Net zoals bij aandelen, kun je geld verdienen met een batterij, maar je kunt ook verliezen.
Om te handelen met een batterij moet deze worden gekoppeld aan een dynamisch energiecontract. Deze contracten spelen in op de wisselende energieprijzen op de markt. Hoewel dit in theorie kan leiden tot hogere winsten, brengen ze ook grote risico's met zich mee. De energieprijzen kunnen schommelen en onvoorspelbaar zijn, wat het moeilijk maakt dat de energierekening plotseling hard kan stijgen. Vergelijk het maar met aandelen, je kunt veel geld verdienen , maar het risico is ook groter. Als daarnaast het probleem van de dubbele energiebelasting niet wordt opgelost voor 1 januari 2027, wanneer de salderingsregeling wegvalt, is het eventuele rendement sowieso verdwenen.
Het aanbieden van thuisaccu’s door installateurs voor het handelen in energie zonder de juiste uitgangspunten kan leiden tot misinformatie en negatieve gevolgen. Hier zijn enkele redenen waarom dit onverstandig kan zijn:
- Onzeker Rendement:
- Het idee dat je met een thuisaccu geld kunt verdienen door te handelen in energie is aantrekkelijk, maar het rendement is niet gegarandeerd. De marktprijzen voor energie zijn volatiel en kunnen variëren, waardoor de winst niet consistent is. Er is een risico dat de kosten van het handelen hoger zijn dan de opbrengsten, wat kan leiden tot financiële verliezen.
- Congestie en Extra Heffingen:
- Handelen in energie kan bijdragen aan netwerkcongestie. Wanneer veel particulieren energie gaan verhandelen, kan dit leiden tot overbelasting van het energienetwerk. Dit probleem kan de energiesector dwingen tot het opleggen van extra heffingen of het nemen van andere maatregelen om het netwerk te stabiliseren, wat weer kosten kan veroorzaken voor alle gebruikers.*
- Misinformatie:
- Als installateurs de voordelen van handelen met een thuisaccu overschatten of de risico's niet duidelijk communiceren, worden consumenten verkeerd geïnformeerd. Dit kan leiden tot onrealistische verwachtingen en teleurstelling wanneer de verwachte besparingen of winsten niet worden gerealiseerd.
- Betere Alternatieven:
- In plaats van een focus op handelen, kan een thuisaccu veel effectiever worden gebruikt voor zelfvoorziening. Door opgeslagen energie te gebruiken wanneer de vraag en prijzen hoog zijn, kunnen huishoudens hun energierekening verlagen en bijdragen aan een stabieler netwerk. Dit biedt een duidelijke business case met direct en voorspelbaar rendement.
- Bijdrage aan Netstabiliteit:
- Door zelf opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken, kunnen huishoudens helpen congestie op het elektriciteitsnet te verminderen. Dit draagt bij aan een efficiënter en stabieler energiesysteem, wat op lange termijn voordelig is voor alle betrokken partijen.
Een Veiliger Alternatief:|
Eigen Consumptie Verhogen
Een veel veiligere en verstandiger manier om je batterij in te zetten, is door deze te gebruiken om je eigen energieconsumptie te verhogen. Hiermee vermijd je de heffingen die gepaard gaan met het terugleveren van stroom aan het net en verbeter je het rendement van je zonne-energiesysteem. Door de energie die je zelf opwekt direct te gebruiken, verminder je je afhankelijkheid van energiebedrijven en bespaar je op je energierekening.
Denk aan deze strategie als een spaarrekening. Het rendement is misschien lager dan dat van aandelen, maar het is wel veel veiliger. Je hebt meer controle over je energieverbruik en bent minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt. Dit leidt tot een stabieler en betrouwbaarder rendement op de lange termijn.
Dynamisch contract met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen? Dan is er geen eenduidig antwoord op de vraag: is een dynamisch contract slim? Dat ligt maar net aan je situatie. Hoeveel zonnepanelen heb je? In welke richting liggen die? En wat is je verbruiksprofiel?
Conclusie
Bij de keuze voor een batterij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de beloofde rendementen, maar ook naar de bijbehorende risico's. Het gebruik van je batterij om je eigen consumptie te verhogen is een veilige en efficiënte manier om het rendement van je zonne-energiesysteem te optimaliseren. Zo vermijd je onnodige kosten en risico's, en zorg je voor een stabiele en betrouwbare energietoekomst. Wanneer je meer wilt halen uit je batterij, kun je er ook voor kiezen om ermee te handelen. Echter dan moet je een variabel of vast energiecontract omzetten naar een dynamisch energiecontract. Dit kan idd er toe lijden dat je meer geld gaat verdienen met je batterij, maar het risico is ook groter. Het grootste risico bij een dynamisch energiecontract is de onzekerheid. De prijzen veranderen steeds, dus ook hoeveel je per dag moet betalen. De prijzen kunnen bijvoorbeeld ineens heel hard stijgen, zoals we eerder hebben gezien tijdens de energiecrisis. Hoewel het mogelijk is om ( meer) geld te verdienen met een thuisaccu door te handelen in energie of een koppeling met de onbelansmarkt, zijn de risico's en onzekerheden groot. Het is verstandiger om de accu in te zetten voor eigen gebruik en zo te profiteren van directe besparingen en bij te dragen aan een stabieler elektriciteitsnet.
- Handelen op de energiemarkt of onbelans markt met een accu kunnen bijdragen aan de piekbelasting door te laden op momenten dat de
netbelasting al (relatief) hoog is. Dit kan voornamelijk ontstaan door handel op de energie-
markten. Er zijn momenten met een lage elektriciteitsprijs, terwijl de netbelasting al hoog
is. Dit betekent dat de lokale netcongestie situatie niet hand-in-hand gaat met de nationale
energiebalancering. Als veel batterijen tegelijk gaan handelen kan dit al snel de pieken verhogen op het net.
Kies verstandig en investeer in een thuisbatterij die jouw energiebehoeften op een veilige en rendabele manier kan ondersteunen.