Duurzaamheid MVO
12 maart 2024Onder de motorkap van zonnepanelen: Besparing op materialen een groot risico!
21 maart 2024In de wereld van duurzame energieoplossingen is de thuisaccu of thuisbatterij een begrip geworden. Het idee om zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik klinkt verleidelijk - het biedt een vorm van onafhankelijkheid en kan helpen bij het verminderen van de energierekening. Een thuisbatterij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de optimalisatie van uw rendement op zonnepanelen. Het is wel belangrijk om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken, omdat deze niet altijd goed worden uitgelegd. Laten we eens kijken waarom.
De kosten van een thuisbatterij
Laten we eerlijk zijn, een thuisbatterij is niet goedkoop. De initiële investering voor het aanschaffen en installeren van een thuisbatterij kan behoorlijk hoog zijn. Hoewel de prijzen de afgelopen jaren zijn gedaald, kunnen ze nog steeds duizenden euro's bedragen. Voor veel huiseigenaren kan dit een flinke financiële drempel vormen.
In Nederland hebben huiseigenaren nu nog de mogelijkheid om overtollige zelf opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet (salderen), wat resulteert in een vergoeding van de energieleverancier. Dit netinvoedingstarief kan aanzienlijk bijdragen aan het rendement van zonne-energiesystemen, waardoor de behoefte aan een thuisbatterij vermindert. Met de aangekondigde heffingen en het loslaten van de salderingsregeling , zal de thuisbatterij een belangrijke functie gaan vervullen.
Als je overweegt een thuisbatterij te gebruiken, zijn er verschillende mogelijkheden en verdienmodellen beschikbaar, maar niet allemaal kunnen ze worden gecombineerd tenzij de capaciteit en hiermee de investering enorm wordt verhoogd. Bijvoorbeeld, als je de batterij wilt gebruiken voor handel op de onbalansmarkt, zal een externe partij de batterij aansturen op basis van de onbalansprijs, wat invloed kan hebben op je eigen consumptie van zonne-energie. wanneer meer mensen dit gaat doen, treedt er ook weer een balans op, waardoor je veel minder gaat verdienen. dit vertellen de verkopers er vaak niet bij. Als je de batterij wilt gebruiken om je zelfconsumptie te verhogen, zul je op zonne-energie moeten laden en 's nachts ontladen. Als je de batterij wilt gebruiken als back-upvoorziening voor stroomuitval, moet je ervoor zorgen dat deze altijd vol is, wat conflicteert met het gebruik voor bijvoorbeeld handel op de uurprijs. Het is dus belangrijk om eerst te bedenken wat je precies wilt doen met de batterij en deze te selecteren op basis van functionaliteit.
Ondanks dat al deze varianten mogelijk zijn en worden aangeboden adviseren wij om goed na te denken waarom en waarvoor je een thuisbatterij zou willen aanschaffen.
Hoewel een thuisbatterij kan helpen bij het verhogen van het gebruik van je eigen opgewekte energie (hetgeen ook goed is tegen netcongestie) geven veel verkopers aan dat je het rendement kunt verbeteren door ook te gaan handelen met de accu. Het klopt dat met handelen het rendement kan worden verhoogd, echter neemt het risico ook toe en biedt het geen zekerheid voor de toekomst.
Wanneer je wilt handelen met je accu dan dien je hiervoor een dynamisch energiecontract af te sluiten. Het grootste risico bij een dynamisch energiecontract is de onzekerheid. De prijzen veranderen steeds, dus ook hoeveel je per dag moet betalen. De prijzen kunnen bijvoorbeeld ineens heel hard stijgen, zoals we eerder hebben gezien tijdens de energiecrisis. Wil je meer rendement halen uit je accu dan kun je dit overwegen, echter betekent dit ook meer risico. Wanneer verkopers een terugverdientijd voorspiegelen of hoge rendementen dan moet je voorzichtig zijn. Aangezien niemand het rendement van handelen kan voorspellen. Het is net als met aandelen. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Wanneer je meer zekerheid wilt hebben kun je de thuisbatterij beter koppelen aan een variabel of vast energie contract en zorgen dat je met de thuisbatterij je eigen opgewekte stroom opslaat waardoor je minder terug levert aan het net en dus geen of minder heffingen betaalt. Een ander voordeel om je batterij allen in te zetten om je eigen consumptie te verhogen is dat deze optie ook netcongestie tegen gaat. Hiermee zorg je ook nog eens dat je meer onafhankelijk wordt van prijsstijgingen van energiebedrijven. Hoe meer energie je achter de meter houdt met je batterij, hoe meer onafhankelijk je überhaupt bent van regelgeving (politiek) en energiebedrijf. Daarnaast ben je met een modulair systeem zoals bijvoorbeeld met Solarwatt en SMA onafhankelijk van regelgeving.
Wanneer je de thuisbatterijen gebruikt om te handelen in energie, waarbij ze energie inkopen wanneer de prijzen laag zijn en terugleveren wanneer de prijzen hoog zijn kan dit extra rendement opleveren. Bedenk wel dat je hiervoor een hogere capaciteit nodig hebt en dit een hogere investering betekent. Het extra rendement blijft wel onzeker en is afhankelijk van heel veel variabelen. Daarnaast kan het handelen in energie juist bijdragen aan netcongestie omdat veel mensen op dezelfde momenten energie terugleveren. In theorie zouden netbeheerders ook hierdoor in de toekomst weer heffingen kunnen vragen omdat dit het probleem van netcongestie kan verhogen!
Verkopers presenteren vaak optimistische prognoses over de besparingen en terugverdientijden, maar deze zijn gebaseerd op gunstige aannames die niet altijd uitkomen. Het is belangrijk om realistisch te zijn over de verwachtingen en om grondig onderzoek te doen naar de werkelijke prestaties en kosten.
Wij adviseren om eerst je eigen energieverbruik te optimaliseren. Hiervoor is in eerste instantie niet direct een batterij nodig. In plaats van direct te investeren in een thuisbatterij, kun je beter eerst de focus verleggen naar het optimaliseren van je eigen energiegebruik. Dit kan o.a. worden bereikt door middel het implementeren van slimme energiebeheersystemen. Bijvoorbeeld door een koppeling van de zonne- energie met de warmtepomp, airco of elektrische auto.
Of een goedkope en simpele oplossing voor huishoudens die meer zonnestroom opwekken dan gebruiken: energie opslaan in een warmwaterboiler. Deze kun je bijvoorbeeld voor je CV plaatsen. Energie die je overdag opwekt met je zonnepanelen, wil je kunnen opslaan voor als je ’s avonds thuis bent. Met een elektrische boiler sla je energie niet op als elektriciteit, maar in de vorm van warm water. Verschillende energiemanagers kun je hieraan koppelen. Bij een stroomoverschot gaat er een seintje naar een elektrische boiler. Die springt aan, en verbruikt precies zoveel elektriciteit als anders het net op zou gaan. Met het water dat wordt opgewarmd, kun je ’s avonds douchen. Hiermee bespaart een gemiddeld gezin 15 % op de gaskosten.
Hoewel een thuisbatterij aantrekkelijke voordelen kan bieden, is het belangrijk voor huiseigenaren om de financiële implicaties zorgvuldig af te wegen voordat ze tot aanschaf overgaan. Wanneer je eerst zoveel mogelijk hebt geoptimaliseerd met bijvoorbeeld een energiemanager kan een thuisbatterij een oplossing bieden om de nog minder zonne- energie terug te leveren.
Tot slot kan een thuisbatterij ook worden ingezet als noodstroomvoorziening. Dit is geen standaard optie in alle testbatterijen en hiervoor dient de meterkast te worden aangepast om een groep veilig te stellen. Raadpleeg hiervoor altijd een gespecialiseerde installateur.
Een aantal gerenommeerde fabrikanten die goede en veilige thuisbatterijen leveren waarmee je minder energie terug levert aan het net en hierdoor heffingen voorkomt en het rendement van je zonnepanelen verbetert zijn :
- SMA
Batterijen en opslag De volgende stap voor zonnestroominstallaties | SMA Benelux (sma-benelux.com) - Solarwatt & BMW
Thuisbatterij Battery Flex - zelf energie opslaan (solarwatt.nl) - SonneBatterie
Energievoorziening van de toekomst | sonnen - Victron Energy Victron Energy ESS thuisbatterij - Victron Energy
Er zullen meer goede thuis batterijen op de markt zijn. De bovengenoemde zijn uitgebreid onderzocht op kwaliteit , veiligheid en reputatie van het bedrijf door onze experts. Komende tijd zullen we er meerdere onder de loep nemen.
Kies voor functionaliteit en goed advies en laat altijd de installateur die je kiest uitleggen waarom hij/zijn denkt dat dit de beste oplossing is voor je. Heb je daar een goed gevoel over, doen! meer lezen over de thuisbatterij: Het opkomende succes van thuisaccu's: Veiligheid staat voorop - De beste zonnepanelen