Onder de motorkap van zonnepanelen: Besparing op materialen een groot risico!
21 maart 2024Het opkomende succes van thuisaccu’s: Veiligheid staat voorop
22 april 2024Collectieve inkoopacties, zoals die van Vereniging Eigen Huis, worden vaak gepresenteerd als een manier voor consumenten om geld te besparen op zonnepanelen. Verenigingen zoals Vereniging Eigen Huis, spelen vaak een rol in het organiseren acties met als doel groepskortingen te krijgen voor de leden. Maar wat zit er echt achter deze inkoopacties? Is het werkelijk een kans voor consumenten om te besparen, of is het simpelweg een verdienmodel?
De belofte van besparing
Het idee achter een collectieve inkoop lijkt simpel: door de kracht van groepsaankopen te benutten, kunnen consumenten profiteren van lagere prijzen dan wanneer ze individueel zouden kopen. Verenigingen zoals Vereniging Eigen Huis (VEH) menen deals te onderhandelen met installateurs en leveranciers van zonnepanelen en deze kortingen door te zetten aan hun leden. Op het eerste gezicht lijkt dit een win-winsituatie: leden krijgen een betere prijs, terwijl in werkelijkheid de vereniging profiteert van kortingen of commissies van deze leveranciers. Navraag leert dat geld verdienen de hoofdreden voor de vereniging is. VEH is een commerciële organisatie! De Vereniging Eigen Huis heeft twee petten op: die van onafhankelijke consumentenorganisatie en die van commerciële marktpartij. Dit gaat bijzonder slecht samen.
Daarnaast is het volgens de fabrikanten ook een fabel dat je goedkoper uit zou zijn vanwege het collectief. "Deze aantallen hebben totaal geen invloed op de prijs van de zonnepanelen", geven alle door ons geïnterviewde fabrikanten, groothandels en installateurs aan.
De enige besparing die je in deze enorme markt nog kunt realiseren komt door het aanbieden van minder kwalitatieve materialen en/of kortingen op de installatie zelf. Het resultaat hiervan kun je teruglezen op het energieklachtenportaal waarvan we ook een screenshot hebben gemaakt, zie hieronder.
De belangrijkste beweegreden om gebruik te maken van collectieve inkoop is dus het zogenaamde financiële voordeel dat je kunt behalen. Echter blijkt uit de praktijk dat deze kortingen vaak tegenvallen omdat het geen kortingen zijn maar producten die overal goedkoop worden aangeboden. Zodra je jezelf inschrijft voor een traject, moet je afwachten welke leverancier deze veiling wint en krijg je vervolgens een aanbod. Een aantal aandachtspunten hierbij zijn:
- Je hebt geen direct vergelijkingsmateriaal omdat je maar één aanbod krijgt
- Aanbieders van veilingen werken niet altijd onafhankelijk
- Onduidelijkheid over welke kosten wel of niet inbegrepen zijn bij een aanbod (montage, materialen, service, etc.)
De realiteit van het verdienmodel
Achter de schermen kunnen er andere dynamieken spelen. Leveranciers die meedoen aan collectieve inkoopacties worden vaak beoordeeld op de goedkoopste prijs en niet op kwaliteit. Immers, VEH moet er ook geld aan verdienen en anders kunnen ze de zogenaamde besparing niet doorberekenen. In verschillende fora is te lezen dat de aangeboden (vaak goedkopere materialen), zelfs nog veel goedkoper bij andere installateurs te krijgen zijn. Kortom, wil je voor goedkoop gaan (niet ons advies), dan kan het met dezelfde Chinese materialen nog veel goedkoper elders. Maar beter, ga voor een lokale of regionale installateur die advies geeft en waar je de keuze hebt tussen verschillende fabrikanten van de systemen. Zie de top 10 beste zonnepanelen.
Tot slot biedt VEH volgens ons onderzoek helemaal geen extra zekerheid, aangezien ze zelf geen fabrieksgaranties overnemen. Wanneer de installateur failliet gaat of de fabrikant, moet je het zelf regelen. Zie ook de reacties hieronder in het forum.
Zo ging het dus al een paar keer mis in het verleden (in 2012 en 2021): In 2012 ging het bedrijf Oskomera failliet en vlak hierna ook de Chinese fabrikant van de aangeboden zonnepanelen. Zie hieronder.
Ook in 2021 ging het mis. De regionale krant Tubantia meldde dat Vereniging Eigen Huis op zoek is naar een oplossing voor leden in Oost-Nederland die hebben ingeschreven voor de collectieve aankoop van zonnepanelen. Die werd in deze regio uitbesteed aan Energie Control NL. In Oost-Nederland zou Energie Control NL voor 161 van deze leden de zonnepanelen plaatsen.
Transparantie en keuzevrijheid
Het is belangrijk voor consumenten om transparantie te eisen bij collectieve inkoopacties. Ze moeten volledig op de hoogte worden gesteld van de prijzen, voorwaarden en eventuele commissies die de vereniging ontvangt.
Collectieve inkoopacties van zonnepanelen, zoals die van Vereniging Eigen Huis, zijn een verdienmodel voor de organisaties die ze organiseren. Het is cruciaal voor consumenten om kritisch te blijven en de voorwaarden van dergelijke acties grondig te onderzoeken voordat ze deelnemen. Transparantie en keuzevrijheid zijn essentieel om ervoor te zorgen dat collectieve inkoopacties daadwerkelijk in het voordeel zijn van de consumenten. Ons advies: ga naar een lokale of regionale specialist en laat je goed adviseren.
Kiest je voor maatwerk, dan gaat een vakkundige installateur met je rond de tafel om gezamenlijk tot de meest geschikte samenstelling van producten voor uw installatie te komen. Daar worden allerlei zaken in meegenomen die voor jou als klant belangrijk zijn.
Uiteraard wordt er gekeken naar hoe je dak optimaal benut kan worden, maar er moet ook gekeken worden naar de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin je zonne-energiesysteem uit te breiden is of niet.