Wel of geen thuisbatterij?
20 maart 2024De waarheid achter collectieve inkoop zoals Vereniging Eigenhuis: Besparing of verdienmodel?
25 maart 2024Als het gaat om zonnepanelen, is er meer dan wat het oog kan zien. Terwijl fabrikanten voortdurend streven naar kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen, wordt een negatieve trend steeds zichtbaarder: besparingen op kosten leiden tot kwaliteitsproblemen.
Een veel gebruikte manier om zonnepanelen goedkoper te maken is dunner glas. Glas is immers kostbaar. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien als een win-win situatie klinkt - kostenbesparingen voor fabrikanten en mogelijk lagere prijzen voor consumenten - is er een schaduwzijde die niet meteen duidelijk is. Laten we eens kijken onder de motorkap van deze glas-glas zonnepanelen en de mogelijke implicaties ervan.
Kostenbesparingen versus duurzaamheid
Het dunner maken van het glas van zonnepanelen is een strategie van fabrikanten om de productiekosten te verlagen. Door minder materiaal te gebruiken, kan de productie-efficiëntie worden verhoogd en zal uiteindelijk de consumentenprijs worden verlaagd. Dit klinkt op het eerste gezicht als een positieve ontwikkeling, maar het heeft een keerzijde.
Hagelbestendigheid neemt af
Dunner glas betekent inherent minder sterkte en veerkracht tegen externe factoren zoals hagel. Zonnepanelen moeten bestand zijn tegen de elementen, vooral vanwege klimaatverandering, dat steeds vaker voorkomt. Een dunner glas verhoogt het risico op beschadiging door hagelstenen waardoor de levensduur van de zonnepanelen wordt verkort en mogelijke reparatiekosten toenemen. Wanneer er hagelschade optreedt dien je het kapotte zonnepaneel te vervangen wat in de praktijk niet alleen tot extra kosten leidt maar ook vaak tot kleurverschillen tussen de zonnepanelen. Het is vaak niet duidelijk of dit onder de garantie valt. Tevens vergoeden steeds meer verzekeraards dit niet. Mocht het wel vergoed worden, dan vallen de kosten voor de montage daar niet onder.
Verborgen risico's
Wat dit nog zorgwekkender maakt, is dat consumenten deze zwakte niet kunnen zien bij het kopen van zonnepanelen. Vergelijk het met een auto die er van buiten prachtig uitziet, maar waarvan de motor ondermaats is. Of een nep Zwitsers horloge dat van buitenaf perfect lijkt, maar van binnen inferieure componenten heeft. De kwaliteit van zonnepanelen is vergelijkbaar met die van een complex mechanisme - de buitenkant kan misleidend zijn als het gaat om de werkelijke duurzaamheid en prestaties.
Besparingen op het frame en de junctionbox
Andere manieren waarop kosten worden bespaard die tot vermindering van de kwaliteit kunnen leiden is het gebruik van een dunner frame (30 mm in plaats van 35 of 40mm). Dit leidt tot een vermindering in de wind- en sneeuwlast.
Ook een junctionbox is een cruciaal onderdeel van een zonnepaneel, in deze box zijn de elektrische bedrading en diodes gehuisvest. Goedkopere junctionboxen worden vaak gemaakt van inferieure materialen en kunnen minder robuust zijn. Dit kan leiden tot een kortere levensduur van de junctionbox en een verhoogd risico op storingen of defecten in het zonnepaneel.
Een goedkope junctionbox kan mogelijk niet voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen en -specificaties. Dit kan resulteren in een verminderde betrouwbaarheid van het zonnepaneel en een groter risico op brandgevaar of elektrische problemen.
Hoewel dunner glas, een dunner frame en besparen op de junctionbox voor zonnepanelen in eerste instantie aantrekkelijk lijkt vanwege de kostenbesparingen, is het belangrijk om de verborgen risico's en mogelijke nadelen te erkennen. Consumenten moeten zich bewust zijn van de compromissen die worden gemaakt tussen kostenbesparing en duurzaamheid, en zich laten informeren over de kwaliteit van de zonnepanelen die ze overwegen te kopen. Net zoals bij een auto of een horloge is het wat er onder de motorkap zit dat echt telt.